Overmatig zweten: dit kan je eraan doen
Daar sta je dan. Net uitgebreid gedoucht, maar nu alweer last van klamme oksels. Al voordat je de deur uit bent, pak je weer een schoon shirtje uit de kast. Eenmaal aangekomen op je werk trek je voor de zekerheid nog een vest eroverheen. Want alleen al bij het idee dat iemand die natte plekken ziet, breekt het zweet je uit. Herkenbaar? In deze blog geven we je tips om overmatig zweten tegen te gaan!
Overmatige transpiratie
Iedereen zweet, en transpireren tijdens inspanning of wanneer je het warm hebt is ook heel normaal. Sterker nog, zweten is een heel gezond proces. Door te zweten blijft je lichaamstemperatuur namelijk op peil. Maar sommige mensen zweten veel meer dan nodig is. Dit wordt ook wel hyperhidrose genoemd. Bij overmatig zweten is er wat meer aan de hand.
Je transpireert dan namelijk ook wanneer je rustig aan doet en wanneer het helemaal niet warm is. Dit is op zich niets ernstigs, maar wel erg vervelend. Het overmatig zweten kan namelijk op iedere plek van het lichaam optreden, ook op plekken waar je normaal gesproken niet zo snel transpireert, bijvoorbeeld op je armen, in je handpalmen en onder je voeten.
Met name overmatig zweten op je handen, voeten en gezicht is extra vervelend, omdat dit voor veel ongemak kan zorgen wanneer je met andere mensen bent. Dit brengt vaak psychosociale problemen met zich mee, waardoor je je gaat afzonderen en in een sociaal isolement komt. Niemand zit er tenslotte op te wachten om iemand een hand te geven terwijl je handpalmen overmatig zweten…
Maar overmatig zweten kan ook praktische problemen met zich meebrengen. Zo kun je vaker dingen uit je handen laten vallen omdat je vochtige handen hebt. Ook kun je uitglijden wanneer je op blote voeten loopt omdat je voeten nat zijn. Daarnaast hebben mensen die overmatig zweten vaak de hele dag last van natte oksels, zelfs wanneer je gewoon rustig op de bank zit. Dit leidt allemaal tot veel ongemak.
Overmatig zweten herkennen
Bij overmatig zweten is er dus letterlijk sprake van te veel transpireren. Maar wat is te veel? De ene persoon transpireert tenslotte sneller en meer dan de ander. Toch kun je overmatig zweten vrij makkelijk herkennen. Bij overmatig zweten is er namelijk sprake van transpireren zonder inspanning en ook wanneer er sprake is van een lage lichaamstemperatuur.
Daarnaast kun je gaan zweten op zowel gebruikelijke als ongebruikelijke transpiratieplekken. Denk aan: je oksels, handen, voeten, gezicht, rug, buik en armen. Ook is het vaak zo dat je meerdere keren per dag schone kleding moet aantrekken. Of zelfs huidirritatie krijgt doordat transpirerende oksels tegen je armen schuren. Dat kan ontzettend vervelend zijn en je bovendien erg onzeker maken. Hieronder hebben we alle symptomen van overmatig zweten op een rijtje gezet:
- Overmatig zweten over het gehele lichaam
- Veel transpireren op handen, voeten en gezicht
- Snel een droge mond hebben
- Geïrriteerde huid op plekken van overmatig zweten
- Zweten zonder inspanning
- Zweten met een lage lichaamstemperatuur
- Uit het niets zweetaanvallen hebben
- Schimmelinfecties als gevolg van zweten
- Bacteriële infecties als gevolg van zweten
- Onaangename geur
Oorzaak overmatig zweten
Je kunt overmatig zweten omdat je lichaam nu eenmaal veel zweet produceert, maar er kan ook sprake zijn van een onderliggende oorzaak. Je noemt het dan ook wel secundaire hyperhidrosis. Bekende oorzaken zijn: een onderliggende medische aandoening, bepaalde medicijnen, emoties en/of erfelijkheid. Hieronder leggen we de meest voorkomende oorzaken van overmatig zweten kort uit:
Overmatig zweten door medische oorzaak
Het kan zijn dat het overmatige zweten veroorzaakt wordt door een onderliggende aandoening. Voorbeelden van onderliggende aandoeningen die overmatig zweten kunnen uitlokken, zijn: een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie), diabetes en bepaalde neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson. Daarnaast kunnen ook bepaalde infecties overmatig zweten uitlokken. Een voorbeeld is Tuberculose. Je lichaam vecht tegen de infecties, waardoor je meer gaat transpireren.
Overmatig zweten door bepaalde medicijnen
Ook van bepaalde medicijnen is bekend dat ze overmatig zweten als bijwerking kunnen geven. Dit is dus medicatie dat voor een andere ziekte bedoeld is, maar overmatig zweten kan uitlokken waardoor er een nieuw probleem ontstaat. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bepaalde antidepressiva. Maar ook medicijnen tegen koorts kunnen overmatig zweten veroorzaken. Of hormonale medicatie, bepaalde antibiotica en opioïde pijnstillers.
Overmatig zweten door emoties dagelijks leven
Emoties, en met name stressvolle situaties, kunnen ook een trigger zijn voor overmatig zweten. Wanneer je stress ervaart activeert ons zenuwstelsel namelijk de zogeheten vecht-of-vluchtreactie, waardoor ons lichaam adrenaline vrijgeeft. Dit kan op zijn beurt weer de activiteit van onze zweetklieren verhogen. Hierdoor ga je meer zweten, zelfs wanneer je je niet in een warme omgeving bevindt.
Overmatig zweten door genen
Ook erfelijkheid speelt een rol bij overmatig zweten. Sommige mensen erven namelijk een aanleg voor overactieve zweetklieren, waardoor ze meer zweten dan anderen. Deze genetische aanleg kan van generatie op generatie worden doorgegeven. Wat verklaart waarom sommige families meer kans hebben op overmatig zweten dan andere.
Overmatig zweten tegengaan
Als je last hebt van overmatig zweten zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de vervelende zweetaanvallen te verminderen. Eén van deze manieren is het gebruik van een speciale anti-transpirant. Bijvoorbeeld de THERME Anti-Transpirant Behandelspray. Deze spray vormt een effectieve beschermlaag in het zweetkanaal. Deze laag heeft dankzij het ingrediënt aluminium chloorhydraat een tweevoudige werking: het werkt in op bacteriën die zweetgeur veroorzaken en remt de afscheiding van vocht. Na 3 tot 5 dagen drijft je lichaam de beschermlaag weer uit, tegelijkertijd met de natuurlijke afstoting van dode huidcellen. De behandelspray is vegan, dermatologisch goedgekeurd en bevat 0% parfum.
Ik ben zo blij met dit product, eindelijk iets wat werkt. Het neemt ook een stukje onzekerheid bij me weg nu ik weet dat zweetplekken verleden tijd zijn. – Rosanne
Vijf dagen beschermd tegen zweet
De THERME behandelspray beschermt je wel vijf dagen tegen overmatig zweten en een vervelende zweetgeur. Deze is supermakkelijk aan te brengen en biedt steun bij onzekere momenten. Met de Anti-Transpirant Behandelspray heb je geen natte plekken meer onder je oksels. Zo ga je met zekerheid de dag tegemoet!
Voor mensen waarvan ik weet dat ze overmatig zweten zou ik het zeker aanraden. Ik heb alle middeltjes al geprobeerd en dit huidvriendelijke product is een aanrader. – Liesbeth
Wat kan ik verder doen tegen overmatig zweten?
Als je last hebt van overmatig zweten, ben je elke dag in de weer om zweetplekken en onaangename geuren te verbergen. Behalve het gebruik van de THERME Anti-Transpirant Behandelspray en Behandelcrème, zijn er nog een aantal manieren om overmatig zweten tegen te gaan. Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet!
Draag luchtige kleding
Je kunt overmatig zweten tegengaan, of in ieder geval verminderen, door luchtige en wijde kleding te dragen. Wanneer kleding namelijk te strak zit, kan je lichaam jouw lichaamswarmte minder makkelijk kwijt. Hierdoor zal je sneller transpireren. Ook is het belangrijk om naar de stof te kijken. Draag ondergoed van katoen, katoenen sokken en bij voorkeur ook linnen of katoenen kleding. Vermijd synthetische stoffen.
Draag elke dag schone kleding
Door het vele zweten wordt je kleding snel minder fris. Dit kan voor een onaangename geur zorgen. Doe gedragen kleding daarom iedere dag in de was. Dit maakt het ook makkelijker om de onaangename geur uit je kleding te krijgen. Het dagelijks verwisselen van schoenen gaat natuurlijk wat lastiger. Draag open schoenen om zweetvoeten zoveel mogelijk te voorkomen.
Scheer je oksels
Ook het scheren van je oksels kan helpen in de strijd tegen overmatig zweten, met name om een onaangename geur onder je oksels te verminderen. Door je oksels te scheren of te ontharen, verminder je namelijk de kans op zweetgeur.
Verschillende behandelingen
Wanneer niets lijkt te werken tegen het overmatig transpireren, en eventuele andere ziektes die overmatig zweten kunnen uitlokken zijn uitgesloten, kan een professionele behandeling helpen. Bijvoorbeeld met kleine prikjes Botulinetoxine. Het blokkeert de weg tussen de zenuwen en je zweetklieren, waardoor het overmatig zweten stopt. Een andere methode is Iontoforese, waarbij elektrische stroom zorgt voor een verminderde werking van je zweetklieren. Dit is overigens geen permanent resultaat, maar verbetert wel vaak de kwaliteit van het dagelijkse leven.
Houd je hoofd koel
Probeer niet te stressen over je zweetoksels of lichaamsgeur. De spanning zorgt er juist voor dat je meer gaat zweten. Onthoud: it’s all natural! En met THERME’s Behandelspray & Behandelcrème kun je er gelukkig ook iets aan doen.
Wil jij van je onzekerheid af? Shop de Anti-transpirant Behandelspray nu bij een drogist bij jou in de buurt!