Alle mensen hebben in hun lichaam een biologische klok, ingesteld op een vast bioritme. Door dit natuurlijke bioritme zoveel mogelijk te volgen heb je meer energie, voel je je fitter en kun je scherper en creatiever nadenken. Maar met al die elektrische apparaten en drukke sociale schema’s is het volgen van je bioritme makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe kun je dit natuurlijke patroon dan terugvinden? 5 tips voor het resetten van je biologische klok.
Leven volgens je bioritme zo reset je je innerlijke klok
Bioritme: een natuurlijk patroon
Ons bioritme is het patroon van slapen en waken dat iedereen van nature in zich heeft. We worden namelijk vanbinnen aangestuurd door een aantal ‘klokjes’, die er voor zorgen dat alles in je lijf op het juiste moment gebeurt. Vergelijk het met bloemen die als vanzelf open en dichtgaan aan het begin en einde van de dag.
Wie leeft volgens zijn bioritme, merkt dat opstaan ‘s ochtends makkelijker gaat, dat je sneller in slaapt valt en dat je overdag fitter, energieker en creatiever bent. Je bioritme is namelijk bepalend voor het in balans houden van allerlei processen in je lichaam. Onze hersenen, spieren en organen functioneren daardoor beter als je een regelmatig leefpatroon hebt.
Toch is bij veel mensen dat natuurlijke patroon behoorlijk verstoord. De hele dag naar blauwe schermen kijken, gezellige borrels tot in de late uurtjes of ’s nachts wakker worden door de kinderen zorgt ervoor dat we later naar bed gaan dan we eigenlijk willen. En dat we vaak te kort (of juist te lang) in bed liggen.
Wat kun je dan doen om je bioritme te resetten?
1. Zoek de zon op
Natuurlijk licht heeft ontzettend veel invloed op onze biologische klok. Door zoveel mogelijk naar buiten te gaan, weet je lichaam weer hoe laat het is. Daar past je ritme zich vervolgens op aan. Moet je in de winter vroeg op en is het buiten nog donker? Dan biedt een daglichtlamp uitkomst. Deze lamp schijnt heel fel (blauw) licht, waardoor je lichaam denkt dat het ochtend is.
2. Ga op vaste tijden naar bed
Dat betekent: niet te lang uitslapen en iedere avond rond hetzelfde tijdstip naar bed. Sommige smartphones hebben een handige app waarmee je je slaapschema kunt instellen. Zo krijg je iedere avond een melding dat het tijd is om naar bed te gaan.
3. Creëer een avondritueel
Vertel je lichaam dat het tijd is om te gaan slapen. Creëer daarvoor een vaste avondroutine. Drink iedere avond een kop kamillethee om te ontspannen of neem een lekker bad, waarin je iedere keer dezelfde producten gebruikt. Bijvoorbeeld onze Zen By Night, met warm omhullende geur, nodigt uit tot een rustgevend verzorgingsmoment en een fijn avondritueel. Geniet van de warm omhullende geur van zoete avondbloemen gecombineerd met aromatische jasmijn en rustgevende lavendel. Door iedere keer hetzelfde product te gebruiken, zorgt de geur voor een signaaltje naar je hersenen: tijd om naar bed te gaan. Voordat je gaat slapen is je lichaamstemperatuur van nature al een stuk hoger. Als het badwater te warm is, stijgt deze nog meer. Hierdoor kan je niet makkelijk in slaap vallen. Een lauwwarm bad of douche is daarvoor de oplossing. Easy does it!
4. Doe zo min mogelijk dutjes
Door overdag te slapen verstoor je je natuurlijke slaap-waakritme. Toch een powernap doen? Dan is 14:00 hier het beste moment voor. Onderzoek heeft bewezen dat je lichaam op dat moment van nature ‘dipt’. Na een half uurtje bijslapen kun je er dan weer de rest van de middag tegenaan.
5. Houd ook in het weekend regelmaat
Slaap op vrije dagen niet te lang uit, en probeer ook in het weekend op tijd naar bed te gaan. Mag je dan nooit meer een avondje doorzakken? Natuurlijk wel. Het is alleen verstandig om dan de volgende ochtend toch gewoon op je vaste tijdstip op te staan, hoe pittig dat ook is. Zo blijft je ritme zoveel mogelijk in stand.
Avondmensen bestaan niet
Grote kans dat je denkt: ‘maar ik ben écht een avondmens’. Uit onderzoek blijkt echter dat onze biologische klok een stuk gelijkmatiger loopt dan we vaak denken. Wanneer je alle prikkels wegneemt staan we allemaal ongeveer rond dezelfde tijd op. Wie weleens is wezen kamperen herkent het misschien wel: je wordt wakker bij het krieken van de dag, en zodra het ’s avonds donker wordt begin je als vanzelf te gapen. Door bovenstaande stappen te volgen kun je je bioritme ook terugvinden in jouw dagelijks leven. De moeite waard om te proberen!